zondag 25 februari 2018

Sander de Hosson deelt zijn ervaringen rondom palliatieve zorg


Zoo hee, het uitbrengen van zijn boek Slotcouplet omtrent palliatieve zorg was booming! Dit kwam april uit en moest herdrukt en herdrukt worden. Een goede zaak dat hier aandacht voor komt. Voor mij kon het niet actueler omdat mijn vader twee weken terug is overleden. de Hosson zegt: 'het kan snel gaan' en dat heb ik aan de lijve ervaren. 



',,Mensen die sterven, kunnen je alles over het leven leren’’, zei een opleider ooit tegen mij. Pas in de laatste jaren, nu ik veel meer ervaring heb met het begeleiden van sterven, ben ik gaan beseffen dat dit geen holle frase is. Mensen op hun sterfbed kijken terug naar het leven en evalueren het leven. Het is waardevol daarnaar te luisteren.'
Aan het woord is Sander Hosson, longarts in het Wilhelminaziekenhuis in Assen en gespecialiseerd in palliatieve zorg. Laatste uren, intieme geheimen en levenslessen zijn termen die je bij hem tegenkomt.


Geneeskunde, dat is soms genezen, vaak verlichten, altijd troosten. Sander de Hosson laat zien hoe deze eeuwenoude uitspraak nog altijd geldt. Hij behandelt patiënten met een ongeneeslijke ziekte, bij wie de laatste levensfase is aangebroken. Samen met een team van zorgverleners streeft hij naar de beste kwaliteit van leven en sterven voor de patiënt. Hij vertelt en deelt openhartig hoe hij denkt, voelt en handelt bij vaak ingewikkelde ziektegeschiedenissen, en hoe hij worstelt met de vraag die veel dokters hebben: waar ligt de grens van geneeskunde? Moet wel alles wat kan?
Hij doet dit o.a. door het schrijven van zijn columns 'Op leven en dood', zijn Tedtalk 26 oktober vorige jaar in Groningen en zijn boek 'Slotcouplet'.


En op mijn uitnodiging komt hij het ook met ons delen in LOFT op  
Maandagavond 15 oktober 2018
Locatie:  LOFT in Boksum 
Kosten: € 35,-  (incl koffie/thee; graag contant te betalen aan de deur)
Aanmelden: jeltinezijlstra@gmail.com



Geen opmerkingen: